Låna pengar online i lugn och ro

Bolån utan kontantinsats?

Så mycket kan du låna – Bolån utan kontantinsats

Det går utmärkt att låna till kontantinsatsen, man tar då helt enkelt blancolån hos någon extern kreditgivare där man inte har bolånet. Att ha 2-3 blancolån går bra. Hur mycket kan du låna då? Det beror på din inkomst. En tumregel är att var person kan låna upp till sin inkomst innan skatt. Så som du tjänar 30 000 kr innan skatt kan du maximalt låna 360 000 kr till kontantinsatsen. Många kreditgivare har dock ett max på 350 000 kr, så i just detta fall får du sprida ut summan på två olika kreditgivare.

Räntan ligger i skrivande stund på mellan 3 och 5% om du saknar skulder idag och har få kreditförfrågningar. Här nedanför ser du en lista på de kreditgivare med låg ränta som passar bäst till bolån.

Företag Belopp Ränta Anmärkning Krav & Info.
»
10 000 till 500 000 kr Låg Lån kan ej tas vid betalningsanmärkning.
 • Inkomst
  120 000 kr/år
 • Max löptid: 12 år
 • E-leg: Ja
 • Upplysning: UC
5 000 till 600 000 kr Medel Lån kan ej tas vid betalningsanmärkning.
 • Inkomst
  110 000 kr/år
 • Max löptid: 15 år
 • E-leg: Ja
 • Upplysning: UC

Fler kreditgivare med lite högre ränta men lägre krav kan du hitta på framsidan.

Kontantinsats

När man ska köpa sig en bostad av något slag, ett hus, en bostadsrätt eller ett fritidshus så brukar man tala om bolån. Ett bolån är det lån du behöver ta för att kunna köpa din bostad. Det finns idag ingen bank som erbjuder bolån upp till 100 %, utan det är i stället så att ett bolån går upp till 85 %.

Själva bolånet är så alltså den del som bostaden kan stå som säkerhet för. Den del som är kvar, 15 % är ett lån som inte kan använda bostaden som en säkerhet. Det är i stället ett så kallat blancolån.

Kontant eller blancolån

Ett bolån utan kontantinsats idag är som det ser ut inte möjligt. De flesta banker räknar med att du som tänker köpa dig en bostad kommer att ha 15 % att lägga kontant eller genom att ta ett blancolån täcka upp till 100 % av vad bostaden kostar.

Det finns vissa banker som erbjuder ett undantag och det är när en lägenhet blir en bostadsrätt. De kan då tänka sig att låna ut hela köpeskillingen.

I stället för ett topplån

Anledningen till att banker i dag bara kan erbjuda upp till 85 % i bolån är för att i oktober 2010 infördes en rekommendation att man får enbart belåna en bostad upp till just denna procentsats. Detta innebär att det så kallade topplånet försvann. Det som man nu istället får använda sig av är ett blancolån eller ett privatlån. Detta lån kan uppgå till 350 000 kronor.

Det finns de banker som har egna varianter av privatlån, bland annat Swedbank som erbjuder ett så kallat handpenningslån, men det kan max uppgå till 10 % av köpesumman och du måste lösa det lånet inom sex månader. Villabanken har ett lån till sina medlemmar de kallar för ett förmånslån och säger själva att det lånet kan användas som ett så kallat topplån när en bostad ska införskaffas.

Se till att ha sparade pengar

Det allra bästa du kan göra är att se till att ha en egen kontantinsats utan att behöva låna till den. Det är inte alltid man har de pengarna sparade och om man måste låna, så se till att du jämför alla banker och deras räntor innan du tar ett blancolån för att finansiera en kontantinsats. Detta för att du ska undvika tråkiga överraskningar eller att du får det svårt att betala tillbaka när du inser att räntan är högre än vad du trodde.

Meny